Nigeria Immigration Downloaded Current Affairs Past Questions 2017/2018 | NIS

Nigeria Immigration Downloaded Current Affairs Past Questions 2017/2018 | NIS

Nigeria Immigration Current Affairs Questions 2017 is out for download, you should Check NIS Questions from this page if you are looking for Nigeria Immigration Service, NIS Current Affairs, NIS Current Affairs Questions, NIS Current Affairs Questions 2017.

Nigeria Immigration Service Recruitment is almost completed and it is expected that screening test will follow suite before NIS successful candidates can be shortlisted. So why not get acquainted with the examination guide. As usual, we have published I will be showing you past NIS Current Affairs random repeated questions for free. You will understand how NIS Current Affairs questions are set and many other examination details.

Download NIS Questions & Answer Here


As you are preparing for the NIS aptitude test, remember that the Nigeria Immigration Service (NIS) was extracted from the Nigeria Police Force (NPF) in August, 1958. immigration website states that NIS was previously referred to as the Immigration Department and headed by the Chief Federal Immigration Officer (CFIO).

Searches related to NIS Shortlisted Successful Candidates 2017/2018

  1. 2017 2018 Nigerian airforce recruitment
  2. Nigeria airforce shortlist 2017/2018
  3. List of successful candidate for nigerian airforce 2017/2018
  4. list of successful candidates for the zonal screening exercise.
  5. www.narecruitment.org/shortlisted candidates
  6. nigerian airforce successful candidate 2016/2017
  7. nigeria air force recruitment 2017/2018
  8. List of successful candidate for Nigeria Immigration Servicee 2017/2018
  9. 2017/18 nigerian air force airwomen/airmen shortlisted candidates for pre screening


Nigeria Immigration Current Affairs Questions 2017

Immigration questions usually covers a wide area including the GMAT, history of Nigeria, Nigeria current affair, all about Nigeria Immigration Service, World organizations such as OPEC, UN, ECOWAS, OAU as well as knowledge of information technology, and so on.

In all there are usually 50 questions.

Note that: Our editorial team has tried as much as we could to answer these questions, most of our answers may not be correct. it is strongly advised that you try to consult more on the answers using google search.

Nigeria Immigration Service Current Affairs (50 Questions)

1: Which of following is the core duty of the Nigeria Immigration?
(a) Persecuting offenders
(b) enforcing of Laws
(c) issuance of all Nigerian travel document
(d) Deporting of foreigners
Answer: C

2: The NIS was brought out of the Nigerian Police Force (NPF) in
(a) 1946
(b) 1956
(c) 1958
(c) 1964
Answer: C

3: The NIS was formally established by the act of parliament in
(a) 1963
(b) 1957
(c) 1964
(d) 1976
Answer: A

4: The first African country to introduce E-passport was
(a) South-Africa
(b) Ghana
(c) Liberia
(d) Nigeria
Answer: D

Nigeria Immigration Current Affairs Questions 2017 | Check NIS Questions Here

5: How many comptrollers general has the NIS gotten since the inception till date?
(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 15
Answer: B

6: The present comptroller general of NIS is
(a) Umar Dahiru
(b) Uhuru Kayidee
(c) Boniface Cosmos
(d) David Parradang
Answer: D

7: The first Secretary General of Common wealth was
Options:
(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold Smith
(d) Joseph Garba
Answer: C

8: Lagos became a crown colony in
(a) 1862
(b) 1861
(c) 1841
(d) 1886
Answer: A

9: The first war 1 was between
(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918
Answer: D

10: The western and eastern Nigeria became self governed in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1957
(d) 1956
Answer: C

11: The first head of government of Nigeria was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Tafawa Balewa
(d) Nnamdi Azikiwe
Answer: C

12: The first militant president of Nigeria was
(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon
Answer:  B

13: Nigeria became a republic in
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1976
(d) 1961
Answer: A

14: The Northern and Southern protectorate was amalgamated in
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1900
Answer: A

15: The first Executive president was
(a) Nnamdi Azikiwe
(b) Olusegun Obansanjo
(c) Sheu Shagari
(d) Goodluck Jonathan
Answer: C

16: The first colonial governor general of Nigeria was
(a) Tulma Goldie
(b) James Robertson
(c) Huge Clifford
(d) Lord Lugard
Answer: D

17: The highest court in Nigeria is
(a) Court of Appeal
(b) Supreme court
(c) Federal High Court
(d) Magistrate court
Answer: B

18: ECOWAS was established in ____________ and has it administrative headquarter in
(a) 1967 Lome
(b) 1975 Lome
(c) 1975 Lagos
(d) 1967 Lagos
Answer:

19: The first general election in Nigeria was held in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1963
(d) 1999
Answer:  A

20: Nigeria practice one of the following system of government
(a) Con-federalism
(b) Unitarism
(c) Paliamentaism
(d) Federalism
Answer: D

21: The last colonial governor general of Nigeria was
(a) James Robertson
(b) Jimmy Carter
(c) Lord Lugard
(d) Huge Clifford
Answer: A

22: The first Military coup de’tat in Nigeria was in
(a) 1964
(b) 1966
(c) 1960
(d) 1999
Answer: B

23: The establishment of states started in Nigeria on
(a) May 27 1967
(b) Feb. 13 1966
(c) April 8 1960
(d) Oct. 1 1960
Answer: A

24: The Biafra Civil war was between
(a) 1967-1968
(b) 1968-1971
(c) 1967-1970
(d) 1970-1975
Answer: C

25: The national youth service corp was established in
(a) 1960
(b) 1973
(c) 1980
(d) 1997
Answer: B

26: The Nigeria Police Force belongs to which organ of government
(a) Judiciary
(b) Executive
(c) Legislative
(d) None of the above
Answer: B

27: African consist of how many countries
(a) 54
(b) 55
(c) 60
(d) 70
Answer: A
download Nigeria immigration past questions and answer

28: The Secretary general of OPEC is
(a) Abdulsaleam Kanuri
(b) Abudullahhi El-badri
(c) Utuhu Kamirideen
(d) Philip Effiong
Answer: B

29: The current secretary general of United nation is
(a) Ban ki Moon
(b) Trugve Lie
(c) Koffi Anaan
(d) Boustro-Brouste Ghali
Answer: A

30: Which of the followingpair of countries consist of the permanent security council of UN
(a) Brazil, Germany, France, USA, China
(b) France, China, USSR, USA, Britain
(c) France,Britain, Brazil, Newzealand
(d) France, Germany, Japan, China
Answer: B

31: In order to qualify for the post of President in Nigeria the person must be ………….. and above
(a) 35yr
(b) 20 yrs
(c) 40 yrs
(d) 55yrs
Answer: A

32: The name Nigeria coined out of …………………
(a) Niger Forest
(b) Niger Area
(c) Niger River
(d) Niger Textures
Answer: B

33: The first Inspector General of the Police Force was
(a) Teslim Balogun
(b) Louis Edet
(c) Ademola Adetokunbo
(d) Elias Balogon
Answer: B

34: The current secretary general or commission chairman of Africa union is
(a) Dlamini Zuma
(b) Allasane Quattara
(c) Emeka Anaoku
(d) H. Desategn
Answer: A

35: The current president of commission or secretary is of ECOWAS
(a) H.Desategn
(b) Kadre Desire Quedraogo
(c) Allasane Quattara
(d) Ike Ekweremalu
Answer: B

36: The headquarter of UN is in
(a) New York
(b) Washington
(c) Geneva
(d) Vienna
Answer: A

37: UNO was founded in San Francisco in
(a) 1939
(b) 1914
(c) 1945
(d) 1950
Answer: C
38: The first military coup-de’tat in Africa was in
(a) Libya
(b) Liberia
(c) Egypt
(d) Nigeria
Answer: C

39: Nigeria became 36 states under the regime of
(a) Olusegun Obasanjo
(b) Sanni Abacha
(c) Ibrahim Babagida
(d) Yakubu Gowon
Answer: B

40: The first military head of state was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Ernest Shonekan
Answer: B

Qtn 41: Oil can be found in one of the following state in Nigeria
(a) Lagos
(b) Anambra
(c) Ondo
(d) Ekiti
Answer: C

42: Tin is majorly found in
(a) Jos
(b) Enugu
(c) Kano
(d) Imo
Answer: A

43: Oil was first discovered by Shell-BP in Nigeria ………………
(a) Oloibiri
(b) Idanre
(c) Warri
(d) Kabba
Answer: A

44: Which of the following may be regarded as a regional organization
(a) ECOWAS
(b) OAU
(c) UN
(d) OPEC
Answer: B

45: The last military head state of Nigeria was
(a) Abdulsaleem Abubakar
(b) Sanni Abacha
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Yakubu Gowon
Answer: A

46: The name Nigeria was coined by ………………
(a) Flora Shaw
(b) Mary Slessor
(c) Lord Lugard
(d) Juman Goldie
Answer: A

47: The legislature in Nigeria is called
(a) House of assembly
(b) House of lords
(c) National Assembly
(d) House of Representative
Answer: C

48: The legislature in Britain is referred to as ………………….
(a) House of common
(b) White house
(c) Congress
(d) Parliament
Answer: D

49: Nigeria changed from pounds to Naira in
(a) 1960
(b) 1973
(c) 1959
(d) 1963
Answer: B

50: The first Nigeria president to die in office was ………….. and he died on ……………
(a) Murtala Mohammed Feb 13 1976
(b) Sanni Abacha June 8 1998
(c) Ya’ardua May 52010
(d) Aguiyi Ironsi July 29
Answer: C

This article was focused on Downloading All Nigerian Immigration Service (NIS) Past Questions And Answers. Subscribe for updates by providing your email on the space proviided so that you will be eligible to get updated Nigeria Immigration Downloaded Current Affairs Questions 2017/2018. NIS Questions inexhaustible, please research more online.
Share on Google Plus

Declaimer - MARTINS LIBRARY

The publications and/or documents on this website are provided for general information purposes only. Your use of any of these sample documents is subjected to your own decision NB: Join our Social Media Network on Google Plus | Facebook | Twitter | Linkedin