Answer to Current Affair Questions for Job Recruitment / Screening Examination

Answer to Current Affair Questions for Job Recruitment / Screening Examination

Are you about to write a screening test to get a job for an ongoing recruitment in Nigeria? If yes, then you are at the right place at the right time because this post will give you answers to Simple Current Affair Question  most job applicants fail in interview this days. You should pay attention to all of them because they could come out in any recruitment screening test/exam in Nigeria. Here we go...


1. Who was the first woman to buy a car?

Answers:   Mrs. Efuroye Tinubu. 

2. Who was the first woman to be a doctor?
Answers:   Dr. Elizabeth Awoniyi  Abimbola



3. Who was the first woman to be a pilot?
     Answers: Mrs. Chinyere Onyemucheya.

4. Who was the first woman to drive a car?
Answers:   Mrs. Olufunmiloyo Ramsome Kuti

5.  Who was the first woman to be a Judge in Nigeria?
Answers:   Mrs. Rosemary Ukeje.

6. Who was the first Nigerian to speak a foreign language?
Answers:   Obi Esigie of Benin.

7. Who is the youngest Governor to rule in Nigeria
Answers:   Chukwuebuka is the youngest Governor to rule in Nigeria.
He ruled at the age of 16 in Lagos State after wining the competition set by the Governor’s wife in Lagos State students on the 6th June 2001.

8. Who was the youngest Judge in the whole world?
Answers:   John Payton.

9. What is  the name of the oldest bride in the world?
Answers: Minnie Munro. She married at the age of 102 in point Clare, NSW, Australia.

10. What is the name of the oldest groom in the world?
Answers: Harry Stevens. He married 81-year-old Thelma Lucas at the Caravilla retirement Home at the age of 103.

11. Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macauly

12. What was the first political party in Nigeria?
Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

13. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

14. Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osibajo

15. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

16. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

17. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

18. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

19. What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

20. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?
Answer: Six (6) geopolitical zones

21. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

22. What is the capital of Nigeria Now?
Answer: Abuja

23. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Senator Ike Ekweremadu

24. What is the name of Nigerian senior national team in football?
Answer: Super Eagles

25. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

Searches related to nigeria current affairs

  1. nigeria current affairs from 1960 till date
  2. nigeria current affairs from 1960 till date pdf
  3. current affairs in nigeria today
  4. nigerian current affairs for job interviews
  5. nigeria current ministers
  6. current affairs in nigeria 2017
  7. nigeria current affairs quiz
  8. nigeria general knowledge questions and answers

26. Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?

Answer: Grace Alele Williams

27. Who gave Nigeria her name:
Answer: Flora Shaw

28. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

29. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

30. Who was the first woman to buy a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

31. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

32. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959
Answer to Current Affair Questions for Job Recruitment / Screening Examination

33. When was Nigeria formed?
Answer: 1914

34. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

35. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

36. Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
Answer: Yakubu Dogara

37. What is the premier university in Nigeria?
Answer: University of Ibadan

38. Who is the minister for education in Nigeria?
Answer: Adamu Adamu

39. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Mahmoud Mohammed.

40. When did Nigeria have her independent?
Answer: 1st October 1960

41. When Nigeria did become a republic?
Answer: 1st October 1963

42. When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

43. How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

44. Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

45. Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

46. Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

47. What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

48. What are the five Oceans in the world?
Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean


49. What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

50. Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Senator Bukola Saraki

51. Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

52. When did Nigeria became a Republic?
Answer: 1963

53. What is centenary?
Answer: 100 years

54. What is Nigeria?
Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

55. Who won the 2015 Nigerian presidential general election?
Answer: General Muhammadu Buhari


These are Answer To Simple Current Affair Question  most applicants fail in interview this days

Searches related to current affairs
current affairs 2017 quiz
current affairs in Nigeria, india, USA
current affairs pdf
current affairs 2017 pdf
current affairs meaning
current affairs 2018
current affairs magazine

In our next post, we will focus on the following;

  1. Current Affairs Questions & Answers - General Knowledge Today
  2. Latest Current Affairs 2017 for Competitive Exams Downloads
  3. Daily Current Affairs 2017 | Current Affairs Quiz, PDF, Questions 
Share on Google Plus

Declaimer - MARTINS LIBRARY REPORTER

The publications and/or documents on this website are provided for general information purposes only. Your use of any of these sample documents is subjected to your own decision NB: Join our Social Media Network on Google Plus | Facebook | Twitter | Linkedin